Kimden Tur Plakaları |
Bu tura 6 Temmuzda uçak ile Hopaya giderek başlayacağız. Aynı gün sınırı geçip yeniden tadı damağımda kalan Gürcistana geçip Batumda konaklayacağız. Batumdan bu sefer daha önce geçmediğim Acera bölgesinden geçerek Akhaltsikheye yol alacağız. Yol üzerinde halen kullanılan çok eski bir manastırı ziyaret edeceğiz.
Akhaltsikheden Borjomiye geçip geçen sefer gezemediğimiz Borjomiyi gezdikten sonra Gürcistan'ın kış sporları merkezlerinden birisi olan Bakuraniye geçeceğiz.
Bakuraniden geçen yıl Mestiaya giderken geçtiğimiz Zagari geçidi tadında bir rotadan geçerek Akhalakiye geçeceğiz. Akhalakiden Ermenistan sınırını geçip Erivana gideceğiz. Buradan sabah çok erken yola çıkıp Ararat'a gidip zirvesi bulutlar tarafından gizlenmeden Ağrı dağını izledikten sonra Erivana döneceğiz.
Erivandan geriye dönerken Sevan gölünün kenarında pedal çevirerek Dilijana geçeceğiz. Dilijandan devam edip Gürcistan Ermenistan arasındaki bir diğer sınır kapısından geçerek Gürcistana girip Zemo Kulari ye ulaşacağız ve ardından Tbilisi de konaklayacağız. Tbilisiden 2 günde Kazbeg dağına geçip ardından Rusyanın Vladikavkaz şehrine gideceğiz. Aynı yolu geri dönüp Tiflise girmeden Goriye doğru yol alacağız. Goriden Kutaisiye ve ardından Poti üzerinden Batuma ulaşacağız.
Önce turun tamamını harita üzerinde görelim:
Turun muhtemel etapları şu şekilde olacak:
1. Gün Hopa - Batum 37 km
Hopadan taşıyabileceğimiz kadar makarna, çorba, konserve ve çay aldıktan sonra Batumda geçen yıl çok memnun kaldığım Hostel Batumi Globusta kalacağız. Bisiklet çantası gibi yolda ihtiyacım olmayacak malzemeleri dönüşte almak üzere burada bırakacağım.
2. Gün Batum - Didachara 90 km
Batumdan itibaren daha önceki gelişimde kullanmadığım bir yolu takip edeceğiz. Bu yol bizim sınırımıza paralel giden bir yol. Geçen yıl bu yolu Türkiye tarafından giderek Gürcistana girmiştik. Bakalım sınırın diğer tarafında neler göreceğiz, buradaki insanların yaşamları bizim taraftaki insanlarla benzerlik gösteriyor mu? Yoksa bu sınırın ardında Türkiyede yaşayanların kültüründe buradakilere göre bir farklılık oluşmuş mu?
3. Didachara - Akhaltsikhe 81 km
Bu etapta Akhaltsikheye yaklaşık 65 km uzaktaki Zarzma Manastırını ziyaret edeceğiz.
Kimden Albüm Fotoğrafları |
4. Akhaltsikhe - Bakuriani 72 km
5. Bakuriani - Akhalaki 55 km
Bu etapta doğa ile baş başa olacağız. Yörede koyun besiciliği ön planda olduğundan geçeceğimiz yollarda bu sürüleri korumak için yetiştirilen köpeklere karşı dikkatli olmamız gerekiyor.
Kimden Albüm Fotoğrafları |
Kimden Albüm Fotoğrafları |
6. Akhalkalaki - Vardzia - Akhalkalaki 85 km
Bu rotaya katılımcılar birlikte karar vereceğiz. Bana kalırsa bu rotayı yapmak istiyorum ama diğer arkadaşlara dayatmada da bulunamam. Burada ne mi göreceğiz? UNESCO nun Dünya Mirası listesine aldığı 12. YY ın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilen kayalara oyulmuş manastırı göreceğiz.
Kimden Albüm Fotoğrafları |
Bu gün Ermenistana girmiş oluyoruz. Ermenistan vizesini 10 $ karşılığında muhtemelen sınırda alacağız. Yeşil pasaport sahiplerinin vizeyi Gürcistanda konsolosluktan veya internet üzerinden alıp kağıda bastırması gerekiyor.
8. Gyumri - Erivan 161 km
9. Dinlenme ve Müze Günü
Kimden Albüm Fotoğrafları |
10. Erivan - Ararat - Erivan 112 km
Sabah çok erken kalkıp yola çıkacağız. Amacımız Ağrı dağının en güzel göründüğü söylenen yere gidip dağın zirvesi dumanlanmadan net olarak görebilmek.
Kimden Albüm Fotoğrafları |
Bu etapta Sevan gölünün kenarından geçeceğiz. Eğer güvenli bir konaklama yeri bulabilirsek geceyi gölün kenarında da geçirebiliriz.
Kimden Albüm Fotoğrafları |
Alaverdi şehrinden geçerken Sanahin Manastırını göreceğiz.
Kimden Albüm Fotoğrafları |
O kadar şanslıyız ki program cuk oturdu. Tifliste Cumartesi ve Pazar günleri olacağımızdan geçen yıl Ali ile izleyip hayran kaldığımız kilise çanları ile yapılan gösteriyi yeniden izleyebileceğiz.
14. Dinlenme Günü
Tiflis için bir şey söylemeye gerek yok geçen yıl bu şehri çok beğenmiştik. Bu sefer şehrin başka yönlerini keşfetmeye çalışıp geçen yıl çektiğim fotoğraflardan daha güzellerini çekmeye çalışacağım.
Kimden 08 Temmuz 2012 Tbilisi - Kazbegi |
16. Pasanuari - Kazbegi 70 km
Geceyi Gergetitrinity Manastırının bulunduğu harika bir tepede geçireceğiz. Eğer hava bulutlu olmazsa yıldızları ve samanyolunu seyredeceğiz.
Kimden 08 Temmuz 2012 Tbilisi - Kazbegi |
Bu etapta buradaki 3. ülkeye girmiş olacağız. Sovyetlerin Gürcistana askeri malzeme sevkiyatını gerçekleştirmek için kullandıklarından military road denilen askeri yolu geçmiş olacağız. Rusyadayız.
18. Vladikavkaz - Kazbegi 54 km
Bu etapta asıl amacım Kazbegiyi geçip Gudauriden hemen önceki seyir tepesinde konaklamak. Geçen yıl minibüs burada durmadığından aklım kalmıştı. Harika bir manzara var.
19. Kazbegi - Pasanuari 65 km
Eğer bir önceki etapta açıkladığım düşüncemi gerçekleştirebilirsek o zaman bu Etap ortadan kalkacak çünkü Gudauriden Permaya çok rahat gidebiliriz. Önümüzde 1 boş gün ortaya çıkmış olacak.
Kimden 08 Temmuz 2012 Tbilisi - Kazbegi |
21. Perma - Khashuri 97 km
Kashuri benim için artık yabancı bir yer değil. Geçen yıl 2 kez kalıp Irakli ve arkadaşları ile tanıştığımız bu yerde yine konaklayıp dostlarımıza merhaba diyeceğiz.
22. Khashuri - Kutaisi 113 km
23. Kutaisi – Kobuleti 140 km
24. Kobuleti - Batumi 33 km
25. Dinlenme Günü
Günü Batum plajlarında geçireceğiz.
26. Batumi - Hopa 37 km
Aynı gün uçakla İstanbul’a dönüş.
Bu yıl yepyeni ekipmanlarla tura çıkacağım. Ekipmanları ileriki günlerde tanıtacağım. Ben kullandığım ekipmanların beğenmediğim yönlerini tur anlatımlarımın içinde zaten yapıyordum ama bu yönde gelen taleplere uyarak ilk kez malzeme tanıtımı yapacağım. Bu sayede sadece ekipmanlarla ilgilenenler meraklarını daha kolay giderebilecekler.
Bir ön bilgi vermek gerekirse bu yılki turlara da yine Trek Fx 7.2 şehir bisikletim ile çıkacağım. Geçen yıl kırılan 2. bagajımdan sonra bu yıl Tubus marka yeni bir tır bagajı aldım. Bagajı hiç gözüm tutmadı. Kolay kırılacak bir hali var, umarım yanılırım. Mayıstaki turu 700x35 lastiklerimle yapacağım. Sonrasında Bontrager ın 7.3 te kullanılan 700x32 dişsiz lastiğiyle turlarıma devam edeceğim. Arka bagaj çantalarım geçen yıl kancaları kırıldığı için devre dışı kalmıştı. Bu yıldan itibaren Ortlieb Bike Packer Plus model çantaları kullanacağım. Ayrıca geçen yıl Gürcistanda bozulan km sayacımın yerine Garmin Dakota 20 GPS cihazını kullanmaya başlayacağım. Patlayan Husky matımı ithalatçı firma yenisi ile değiştirmesine rağmen markaya güvenemediğimden bu yıldan itibaren Thermarest şişme mat kullanacağım. Bu ekipmanların tanıtımını önümüzdeki günlerde tek tek yapacağım.
Merhaba
YanıtlaSil(İzninizle Orhan Abi demek istiyorum )
Orhan Abi :) yine harika bir tur olacağa benziyor.Şimdiden kazasız-belasız yolculuklar diliyorum.Daha önceki turlarınızı çevirip-çevirip tekrar okuyorum,her seferinde başka bir detay farkediyorum.Bu anlamda ,paylaştığınız tur yazılarınız o kadar değerli ki ;
Kullandığınız malzemelerin tanıtımı yapacak olmanız harika bir durum.Tur sonrası büyük tecrübe edindiğiniz tur ekipmanlarınızın performas değerlendirmesi biz arkadan gelen amatörler için bulunmaz bir nimet olacaktır.
Ben merak ettim bu turda da çamurluk kullanacakmısınız yoksa yine fırlatıp atarım deyip baştan çamurluksuz mu çıkacaksınız :)
Harika Mestia yı tekrar görmek isterdik
İdolümsünüz
Gün-gün takip etmeye devam edeceğim.
Saygılar...
Mehmet YAVUZ
Mehmet Bey ilginize ve iyi dileklerinize çok teşekkür ediyorum. turda kullanacağım malzemeleri tur öncesinde tanıtacağım. Olumlu ve olumsuz yanlarını ise tur yazılarımda belirteceğim. En azından turun son bölümünün anlatımına bu izlenimleri toplu halde bulabileceğiniz ek hazırlayacağım. Turda çamurluk kullanmayacağım çünkü olumsuzluklarını geçen yıl yaşayıp gördüm. Zaten yağmurdan korunmak imkansız. Ayakkabı kılıfı kullandığınızda kılıf mutlaka su alıyor. Yok almayacak kadar kaliteli bir markayı kullanırsanız bu seferde ayaklarınız terden yağmurda ıslanmış gibi oluyor. Aynı şey üst giyim içinde geçerli. Aşırı yağmurda en iyisi bir kenara çekilip beklemek.
YanıtlaSilUmarım bu yazılardan etkilenip bisikleti, motosikleti veya sırt çantası ile yola çıkmaya heveslenip cesaret edemeyenlere bir katkım olur.
Orhan Bey turunuz kesinlikle bana çok çok cesaret verdi.
SilDaha önceden aklımda Gürcistan-Ukrayna-Rusya destinasyonunu motorlu araçlarla yapmıştım.
Şimdi bu rotayı bisikletle bitirmek için kendimi hazırlayacağım. Umarım bu kondisyonu yetişebileceğiö.
Bu arada bu heyecan verici turunuza bizlerde eşlik edebilir miyiz?
şimdiden merakla Gürcistan yazılarını bekliyorum.
YanıtlaSilBu turla Gürcistanın belli başlı geçilebilecek yollarını geçmiş olacağım ve böylece Gürcistan defteri kapanacak. Bunun anlamı elbette bundan sonra Gürcistana gitmeyeceğim anlamını taşımıyor başka ülkelere geçiş için elbette Gürcistana yine gidebilirim. Bu tur sonunda Gürcistan konusunda kapsamlı bir kaynağı meraklılara sunmuş olacağımı düşünüyorum.
SilTekrar o güzel coğrafyada birlikte dolaşmak, Kazbegi'de yapamadığımız kampı yapmak, meyveli gazozların tadına bakmak, karlı dağların dibinde fütursuzca pedal çevirmek ne güzel olurdu ama sağlık olsun. Yolunuz açık olsun.
YanıtlaSilSeninde olmanı bende çok isterdim Ali ama dediğin gibi sağlık olsun. Gürcistanda sadece Akhaltsikhe de içebildiğimiz ve çok beğendiğimiz buz gibi kivili lemonad ı yudumlarken seni anımsayacağım. :)
SilTahir bey öncelikle teşekkür ederim. Gürcistan - Rusya - Ukrayna rotasını motorla yapmıştım deyince muhtemelen Gezenbilirde veya başka bir yerde okuduğum bir gezi yazısını anımsadım. Tur yanılmıyorsam sonunda Soçiden Trabzona feribot ile geçerek bitiyordu. Eğer okuduğum o macera sizinkiyse ne yalan söyleyeyim köpeğin dizinizi ısırma olayı hala aklımdan çıkmıyor ve Kazbeg yolunda aynı köpekle 2 kez karşılaşma olasılığımız uykularımı kaçırıyor. 2 yıl önce Kaçkarı geçerken Barhalda ünlü gezgin ve yazar Kate Clow un pansiyonda olduğunu duyunca tanışma heyecanıyla yanıp tutuşmuştum ama pansiyon sahibesi Kate hanımın Gürcistanda yeni rota çalışmaları yaparken köpek saldırısına uğrayıp ciddi şekilde yaralandığını, o günde aşı olmak ve pansuman yaptırmak için Yusufeline indiğini söylemişti. Mestia yolunda 2 kez çok ciddi köpek saldırısına maruz kalmış, şansımız sayesinde kurtulmuştuk.
YanıtlaSilTur için şu anda 3 kişiyiz ve maalesef sayıyı daha fazla arttırmak istemiyorum. Geçen yıl yaptığımız turda sayı arttıkça problemlerin arttığını, insanların hizipçilik yaptıklarını gördüm. Birde Ermenistan ile aramızda tarihten gelen sorunlar bende kalabalık olursak tehdit olarak algılanma olasılığımızın ortaya çıkacağı endişesine neden oluyor. Umarım beni anlayışla karşılarsınız.
Turun Gürcistan kısmı içinse hiç bir endişe taşımıyorum. Umarım döndükten sonra Ermenistan konusundaki düşüncelerim de değişir.