Kış gelince her zaman olduğu gibi bu yıl da bisikletten elimi eteğimi çektim. Nedenini bilmiyorum ama şehir içinde bisiklete binmek hiç ilgimi çekmiyor. Bu arada fotoğrafa daha çok zaman ayırmaya başladım ve bu konuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da spor salonunda çalışmalarımı sürdürüp sol ayağımdaki arka çapraz bağ yırtığını güçlendirmeye çalışıyorum. 2 ayda gözle görülür bir ilerleme var, ağrılarım azaldı. Geçen yıl da sağ arka çapraz bağlarımda yırtık vardı şu anda hiç bir şikayetim yok. Bu sakatlığımın da bahara kadar tamamen geçeceğini umuyorum. İstanbulda bisiklete binmiyorum ama yürümeyi seviyorum ve fırsat buldukça fotoğraf makinemi alıp uzun yürüyüşler yapıyorum.
Uzun süre ara verdiğim blog yazılarıma GPS konusunda bir istek gelince yeni bir konu eklemeye karar verdim. Bu yazımda bisiklette GPS kullanımı, GPS bisiklet kullanıcıları için ne kadar gerekli ve Garmin GPS cihazı için açık kaynaklı harita hazırlamayı anlatacağım.
Bir turda Kemal ile Kerpeden Şileye giderken önümüze bir kavşak çıktı. Hangi yöne gideceğimize karar vermeye çalışıyorduk. Ortalıkta kimse de görünmüyordu. Son anda bahçesinden seslenen bir adama yolu sorup doğru yönü bulmuştuk. Benzer durumlarla daha önce ve sonrasında da köy yollarında karşılaştım. Bu konuda yanlış yola girip daha sonra geri dönen tur yazıları da okumuştum.
İşte bu nedenle bir GPS edinmeye karar verdim ama bu konuda hiç bir şey bilmiyordum. Önce Garmin in bisiklet GPS lerine yöneldim. Fakat bu cihazların fiyatlarının yüksekliği ve şarjının max 15 saat gitmesi nedeniyle bu fikirden vaz geçip fiyatı nispeten ucuz olan Garmin Dakota 20 cihaz almaya karar verip cihazı ABD den bir siteden 167 $ a satın aldım. Yanında gidon montaj aparatı, ekran koruyucu film ve USB den şarj olan 2 kalem pil aldım.
Dakotanın bisiklet GPS cihazlarına göre avantajı fiyatının ucuz olması, kalem pil kullanıldığından dolayı şarj sorununun olmamasıdır. İsterseniz bu cihazla da kalp ritm aparatı ve kadans sensörü kullanabiliyorsunuz.
Bisiklet sürücüsü için GPS olmazsa olmaz mıdır derseniz olsa da olur olmasa da derim. Tabi bu GPS işe yaramıyor anlamına gelmiyor. Eğer benim gibi tur güzergahını önceden planlamayı, istatistik değerlerini incelemeyi, cihazın kaydettiği iz dosyası vasıtası ile Strava, Mapmyride, Garmin connect gibi sitelerde harita oluşturmayı seviyorsanız ve insanların az olduğu köy yollarında bisiklet sürmeyi seviyorsanız o zaman GPS en büyük yardımcınız olacaktır.
Yola çıkmadan önce Mapmyride sitesinde yolun zorluğuna göre etapları oluşturup bu etapların gpx dosyalarını cihazıma yüklüyorum. Yola çıkarken o gün için oluşturduğum iz dosyasını aktif hale getirip izi takip ederek kolaylıkla hedefime ulaşıyorum. Her etap sonunda o günkü izi kaydedip cihazın verilerini sıfırlıyorum. Yani bir yerde km sayacını her akşam sıfırlamak gibi. Bunu yapmazsam oluşturduğum harita Başlangıçtan bitime kadar oluyor ve gün gün ayıramıyorum.
İrfan ile Boludan Nallıhan'a giderken insana rastlamanın mümkün olmadığı köy yollarında kolaylıkla yol almıştık.
GPS in bir faydası da gittiğiniz yerde otel veya hostel ararken ortaya çıkıyor. POI noktalar üzerinden arama yaptığınızda haritaya kayıtlı olan bu bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Burada tek sıkıntı sizin aradığınız hostelin veya otelin POI listesinde kayıtlı olmaması oluyor.
Cihazın 2.6 inch lik ekranı bisiklet üzerinde yeterli ama 3 inch olsa daha iyi olurdu. Şehir içinde ise işler tamamen tersine dönüyor. Karmaşık sokaklarda o küçücük ekranda adres bulmak, iz takip etmek hiçte kolay olmuyor. Bir diğer eksik yönü bu cihaz üzerinde bisiklet seçeneği olmadığından adres girip yol tarifi aldığınızda sizi araç trafiği yönünde yönlendirdiğinden yolu uzatmış oluyor. Bu konuda en zorlandığım an Berlinde yürüyerek bir Ortlieb satıcısının adresine gitmeye çalışırken cihazın araç trafiğine göre yön çizmesi nedeniyle oldukça uzun bir yürüyüş yapmak zorunda kalmıştım. İsviçrede bisiklet turunda ise Luzernden Brienz'e giderken adres girdiğimde bizi sürekli otoyola yönlendirmesi nedeni ile zorlanmıştık.
Buraya kadar olan durumu özetlersek.
1. Bisiklette GPS olsa da olur olmasa da ama asla boşa yapılmış bir masraf değil.
2. Dakota 20 makul fiyatı ve pillerinin değiştirilebilmesi ile bu iş için uygun bir cihaz.
3. Adresi biliyorsanız şehir içinde gideceğiniz yeri bulmanız kolaylaşıyor.
4. Az bilinen bir rotayı bir arkadaşınıza tarif etmeye uğraşacağınıza cihazınızın kaydettiği iz dosyası ile oluşturacağınız haritanın linkini paylaşabilirsiniz.
5. POI den kamp yeri arayıp konaklama noktasını kolayca bulabiliyorsunuz. Bu tabi Avrupa ülkeleri için geçerli. Ülkemizde bu konuda hayli geride olduğumuzdan kamp alanlarını POI listesinde bulamama olasılığı çok yüksek.
6. Bisiklet dışında treking yapmayı seviyorsanız cihaz o etkinlikte gideceğiniz noktayı bulmanızda veya geldiğiniz yoldan dönmenebilmenizde en büyük yardımcınız olacaktır. Bu yaz 28 Temmuzda Erzurumdan başlayacağımız Trans Kaçkar yürüyüşünde Kaçkar zirve tırmanışında en büyük yardımcımız GPS cihazım olacak.
7. Bulunduğunuz irtifayı görebilirsiniz. Böylece çıkacağınız irtifayı ve kalan yolu biliyorsanız kam metre daha yükselmeniz gerektiğini ve kalan yolun ortalama eğimini hesaplayabilirsiniz.
8. İmkanınız varsa daha büyük ekranlı bir cihaz almanızı tavsiye ederim.
Harita işimizi görmez mi derseniz pek ala görür ama unutmayın ki harita hiç bilmediğiniz bir şehirdeki adresi veya kamp alanını tarif edemez, yokuş çıkarken bulunduğunuz irtifayı size söyleyemez.
GARMİN DAKOTA 20 CİHAZA YAKINDAN BAKIŞ:
Önce cihaza kısaca bir göz atalım.
Cihazı açtığınızda karşınıza bu ekran geliyor.
Kimden GPS |
Kimden GPS |
Kimden GPS |
Kimden GPS |
Kimden GPS |
Gördüğünüz gibi benim bisiklete bindiğim tepenin sokak haritası tam olarak oluşturulmadığından izlerin bir kısmı sokak olmayan yerlerden geçiyor.
Kimden GPS |
GARMİN İÇİN HARİTA HAZIRLANMASI:
Cihazı ABD den aldığımı söylemiştim bu tür cihazlardaki işe yeni başlayanların gözlerinde büyüttükleri en büyük sorun ülke haritasının yüklü olmaması. Bu sorunu internet üzerinden bulabileceğiniz crack harita ile aşmanız olası ama bunun bir diğer yolu da açık kaynaklı harita sitelerinden kendi haritanızı kendinizin hazırlaması.
Bu haritayı hazırlamanız için size tavsiye edeceğim siteye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Siteye ulaştığınızda sizi bu ekran karşılıyor.
Kimden GPS |
Kimden GPS |
Eğer haritanın tamamını bir bütün halinde kaydetmek istiyorsanız "Request your map or download it directly"
yazısının altındaki "Download map now!" linkini tıklayın.
Kimden GPS |
Kimden GPS |
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder