16 Haziran 2014 Pazartesi

VE PASSO DELLA STELVIO YOLCULUGU BAŞLADI

14 Haziran 2014 Cumartesi
2 yildir hazirlanip finansmanimi saglamak icin para biriktirdigim turun baslangic gunu nihayet geldi. Vizeyi aldiktan sonra Zurih e ucacagimiz Pegasusu arayip bisiklet rezervasyonumu yaptirdim. Gorevlinin arzu ederseniz ucretini hemen kredi kartinizla odeyebilirsiniz demesi uzerine hava alaninda bu islerle ugrasmak istemiyorum iste kart numaram ucreti tahsil edin dedim ve ben 2013 Ekim ayinda bileti alirken 100 TL olan bisiklet tasima ucretinin 2014 Mart ayinda 120 TL ye yukseltigini ogrenip icim buruk bir sekilde odedim. Ardindan donus bisiklet rezervasyonu icin THY yi aradim uzun bekleme ve gorusmelerin ardindan gorevli kaydi aldigini, aranip bilgi verilecegini soyledi. 2 gun icinde haber gelmeyince mail ile talebimi yineledim. Birkac gun sonra THY nin Almanya burosundan arayip biletime bisikletin lave edildigini ucmadan once havaalaninda 30 € odemem gerektigi bilgisi verildi.
Bisikletimin temizligini ucustan ancak 2 gun once yapabildim ve her taraf mazot koktu. Evde balkonun kapisini acamaz hale geldik. Keske daha once temizleseymisin koku iyice ucardi.
Sabah erkenden alarmi kurup kalktik, kahvaltimizi yaptik ve ne olur ne olmaz diyerek arabaya atlayip Havatas in Taksim duragina gittik. Esyalarimizi ve bisikletimi sorunsuz bir sekilde bagaja yerlestirip Sabiha Gokcen Havalimanina ulastik. Guvenlik kontrolunden gecip binis kartlarimizi almak icin check in bankosuna gittik. Guler yuzlu bir gorevli bizim islemleri yapmaya basladi. Gorevliye pasaportlari uzattim. Alip inceledikten sonra oturum izniniz veya ID cartiniz var mi dedi- Kendi kendime hoppala buda nereden cikti diye dusunup vizenin yaninda onlar da mi isteniyor diye sordum. Vizeniz yok onun icin ucabilmak icin bunlardan birisi lazim dedi.Vizemiz var hem de 3 ay icinde kullanilmak kaydi ile 45 gunluk ustelik cok girisli diye gorevliyi yanitladim. Vize nerede deyince de vizenin oldugu sayfayi acip gosterdim. Ozur dileyip islemlerimize devam etmeye basladi. Aslinda kabahat konsolosluk gorevlilerinde belli bir sayfadan baslayarak vizeyi yapistirmadiklarindan bulmak zor oluyor.
Gorevli onundeki ekrana bakip sizin bisiklet tasima talebiniz varmis bisikleti getirdiniz mi diye sordu, iste bu cantanin icinde dedim. 120 TL odeyeceksiniz deyince ben hava alaninda bu islerle ugrasmamak icin ucreti cagri merkezindeki gorevliye odedim dedim kadin odenmedigi gorunuyor sadece rezervasyon var dedi. Nasil olur bana gelen extrede odedigim gorunuyordu bilseydim yanimda getirirdim deyince gorevli telefonla bir yeri aradi durumu izah etti. Gorusme sonunda bizde odenmedigi gorunuyor deyince arkamda biriken kalabaliktan rahatsiz olup peki o zaman odeyeyim ama dondugumde 2 extrede iki ayri tahsilat gorursem muracaat eder birini geri isterim dedim. Kadin elimde bir odeme belgesi olmasi icin beni ilerideki bir baska yere gonderdi. Kendisi de tahsilat yapabiliyormus ama belge veremiyormus.
Odeme noktasina gidip siranin bana gelmesini beklemeye basladim. Uzun bekleyisin ardindan onumde hala 2 kisi varken bizim gorevli kosarak geldi ve ozur dilerim siz odeme yapmissiniz gelin dedi. Gorevli yanlislikla esimin bilet provizyon numarasina baktigi icin hata yaptigini soyledi. Odeme benim biletimde gorunuyormus ama ben de esimin bilet numarasi ile baktiginda benim ucacagimi bisikletimi nasil gordu hala anlamis degilim. Esime gidis donus, bana ise sadece gidis bileti aldigimdan elimizde 2 ayri bilet vardi.
Gorevli bagaj fislerini yapistirdigi bir binis kartini esime verdi. Pasaport kontrulunden gececegimiz sirada esime binis karti nerede diye sordum sana verdim dedi. Baktim bendeki katta benim adim yaziyor esiminki yok. Ben kontrolden gecerken o binis kartini almak icin geri dondu. Daha sonra elindeki karti sallayarak kontrol noktasina geldi.
3 saatlik ucus rahat gecti birde surekli aglayan cocuklar olmasa daha iyi olacakti.
Isvicreye girerken gorevli Ispanya vizemize bakip neden buradan giriyorsunuz diye sordu, Zurihte bir kac gun kalip Barcelonaya ucacagiz dedim. Giris damgasini vurup iyi yolculuklar dedi. Boylede cevreden yapilan geri gonderirler, giremezsiniz telkinleri de bosa cikmis oldu.
 Esyalarimizi tasimak icin Sabiha Gokcende yuk arabasina 3 TL odemistik. Burada esyalari almak icin bant a giderken bir yandan da nereden bozuk para bulup arabayi alacagim diye dusunuyordum ama arabalarin yanina gittigimde ucretsiz oldugunu gorunce ulkemde yap islet devret modelinin her seyden para kazanmak uzerine kuruldugunu bir kez daha anladim.
Bagajlari beklerken 3 cantam ve bisikletim cabucak geldi. Esimin valizine benzer bir valiz de geldi, banttan aldim ama esim bu bizim degil deyince geri koydum. Biraz sonra ayni valiz yine geldi. Yine aldi esim bu bizim degil bizimkinin fermuari farkliydi deyince yeniden biraktim. Ayni valiz 3. defa onumuze geldiginde bantta bu valizden baska valiz kalmamisti. Esim hala bu valiz bizim degil diyordu. Acalim bakalim bizim degilse gorevlilere bildirip yardim isteriz dedim ve valizi aralayinca esyalardan bize ait oldugunu anladik.
Kapidan cikarken gorevli bisiklet cantasini gorup once kontrole cagirdi sonra Isvicre vatandasi olmadigimi anlayip devam et dedi.
Kapidan ciktigimizda ev sahibemiz Ute bizi bekliyordu. Evi Konstanz golu yakininda bir koyde. Sabah kalktigimdizda yatak odamizin camindan evin arkasinda otlayan geyikler gorunuyordu. Geyikler hakkinda epey bilgi sahibi oldum. Ornegin her bahar erkek geyiklerin boynuzlari dusup yerine yenileri cikarmis. Disi geyiklerin boynuzlari olmadigini soylememe gerek yok umarim.
Her yer cok temiz ve yemyesil. Bizim cevrecinin daniskasi olan yoneticilerimizin buradan feyz alabilecekleri cok sey var. Umumi tuvaletler ucretsiz ve tertemiz.Her meydanda en az bir tane cesme var ve hepsinin suyu icilebiliyor. Evlerdeki sular da icilebiliyor.
Yurt disindan almak istedigim Sony Alpha A6000 fotograf makinesi icin geldigimiz gun Almanya tarafindaki Mediamarket a gittik ama kredi karti ile alisveris yapilamadigindan alamadik. Yurt disina cikmadan parayi yanimda tasimamak icin kredi kartima dolar olarak yatirmistim. St Galen de ayni makineyi kredi kartimla ustelik yaklasik 20 € daha ucuza aldim. Isvicre pahali bir ulke ama elektronikte durum degisiyor. Burada vergi orani yuzde 8 oldugundan cihazin ciplak fiyati zaten ucuz, vergi iadesini cikarinca fiyat yine Almanyadan ucuza geldi. Isterseniz ulkemizle veya diger ulkelerle bir kiyaslama yapabilmeniz icin size Samsung Galaxy Note 3 fiyati da vereyim. Cihazin buradaki fiyati 499 CHF ve bu fiyata vergi dahil.
2 hafta kadar bisikletsiz olarak esimle gezip tatil yapacagiz, ardindan sevgili Irfan ve Niyazi beyin katilimi ile Delstelvio maceramiz baslayacak.